Blåbärslängder med marsankräm
Söndagsbaket är igång! I dag var jag sugen på något som liknade bullar, fast inte bullar. Så det fick bli detta.!
Blåbärslängder med marsánkräm, 2 stora längder
2 ½ dl mjölk
½ paket jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma- (Jag tog vanlig på kryddburk)
Cirka 7 dl vetemjöl
75 gram smör
Fyllning:
2 dl blåbärsmarmelad
1 påse marsankräm
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Flagad mandel
Vetedeg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30-45 minuter innan du bakar ut. Utbakning: Ta undan nästan en tredjedel av degen. Dela resten av degen i två delar och kavla ut dem till 15x35 cm stora avlånga plattor. Bred blåbärsmarmelad på bägge och vik sidorna in mot mitten (lämna en springa i mitten). Spritsa marsánkrämen i springan. Av degen som du lade undan, kavla ut den och skär remsor som du lägger i kryss över marsánkrämen. Låt jäsa i 20 minuter, pensla sedan med ägg, låt torka i 5 minuter och pensla med ägg en gång till. Strö på pärlsocker och flagad mandel. Grädda sedan på 200 grader i cirka 15 minuter.
Utkavlad deg med 1 dl blåbärsmarmelad på varje utkavklad deg.
Vik in kanterna men spara en liten bit i mitten.
Fyll med marsankrämen i mitten.
Gör ett fint mönster med den tredjedelen av degen du sparade.
Pensla med ägg och sedan på med mandelflanen och pärlsocker efter eget öga.
Resultatet! MUMS!
Kommentarer
Trackback